Torkade köttfärssås
Ingredienser:
•500 gr nötfärs. Måste vara färskmalen och får absolut inte varit fryst. Bäst är att köpa tidigt på morgonen för att vara säker på att köttfärsen är nymald.
•En stor gul lök.
•En halv tub tomat puré.
•Vitlök, salt, socker, peppar och andra kryddor såsom chilipulver, chilipeppar och cayennepeppar. Vill man ha extra hets på köttfärssåsen rekommenderas Sambal Oelek.
•Lite smör att steka i.
Så här lagar du köttfärssåsen:
•Hacka löken och bryn den i en större stekpanna.
•När löken är färdig lägger man i köttfärsen och steker den ganska hårt under tiden som den finfördelas med en trägaffel eller motsvarande. Ju mindre bitar desto lättare blir köttfärssåsen att torka senare.
•Tillsätt tomat purén, salt och kryddor samt eventuell vitlök. Ett beprövat tips är att tillsätta en nypa socker för att få en bättre smak. Krydda gärna ganska rejält. Lite av kryddsmaken försvinner nämligen när man torkat köttfärssåsen.
•Smaka av och krydda ytterligare vid behov.
Så här torkar du köttfärssåsen:
•Ställ in ugnen på ca 50 grader.
•Bred ut köttfärssåsen på en plåt. Försök att bre ut i ett jämt lager för att få en så snabb och jämn torkning som möjligt. Om ni lagar en större sats så räkna med att varje plåt rymmer max 1 kg köttfärs. Välj hellre flera plåtar och tunnare lager.
•Låt köttfärssåsen stå i ugnen i ca 24-30 timmar. Lämna också ugnsluckan på glänt så att fukten kan försvinna. Vänd köttfärssåsen någon gång ibland. I slutet av torkningen då köttfärsen nästan är torr kan man samla upp köttfärssåsen i en bunke och försöka finfördela den med hjälp av handen. Bred därefter ut köttfärssåsen igen på plåten och fortsätt torkningen.
•Köttfärssåsen är färdig då den blivit mörkbrun och hård. Testa genom att ta lite torkad köttfärssås i handen och kontrollera om du blir blöt eller ej. Det är mycket viktigt att all vätska försvinner från köttfärsen annars kan mögel uppstå och detta vill man undvika.
•Paketera slutligen den torkade köttfärssåsen i lämpliga portionspåsar och tillslut väl så att ingen luft (fukt) kommer åt. Torkad köttfärssås borde hålla sig minst något år om den förvaras på lämpligt ställe.
Så här preparerar du köttfärssåsen i fält:
•Lägg den torkade köttfärsen i en tätslutande plastburk och tillsätt vatten. Låt det hela stå och dra några timmar så återtar köttfärssåsen sin ursprungliga form. Lämpligtvis görs detta redan på morgonen innan vandringen börjar så att köttfärsen får suga åt sig under vandringens gång.
•Värm köttfärssåsen tills den är varm nog att serveras.
•Serveras med pasta, ris eller potatismos.
http://www.tilltopps.com/index.php?menu=4.7&page=1

Kommentarer
Trackback