Saffransgifflar med vit choklad
Ingredienser
– ½ g saffran (1 paket)
|
|
– 1 sockerbit | |
– 1 msk konjak | |
– 3 dl mjölk | |
– 25 g jäst | |
– ½ dl vit sirap | |
– 7 dl vetemjöl | |
– 100 g smör, mjukt | |
– ½ tsk salt | |
Fyllning | |
---|---|
– 2 msk smör, mjukt | |
– 1 msk strösocker | |
– 1 ekologisk apelsin, rivet skal | |
– 100 g vit choklad, hackad | |
Pensling och garnering | |
– ägg | |
– florsocker |
Gör så här
1. | Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit. Tillsätt ev lite konjak. |
2. | Värm mjölken till knappt 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffranet, sirapen och det mesta av mjölet. |
3. | Tillsätt smöret klickvis och arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. |
4. | Fyllning: Rör samman smör, socker och apelsinskal. |
5. | Dela degen i tre bitar. Kavla ut till rundlar, ca 24 cm i diam. Dela varje rundel i åtta snibbar. Lägg en liten klick fyllning och choklad på varje snibb. Rulla samman. |
6. | Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min. |
7. |
Grädda i mitten av ugnen, 225°, 7–8 min. Pensla med lätt uppvispat ägg direkt de tas ur ugnen. Pudra florsocker över före servering.
![]() Provades Julen 2020 då vi hade Coronafika med Ylva ute i snöstormen.
![]() |

Kommentarer
Trackback