Saffransgifflar med vit choklad

Ingredienser

– ½ g saffran (1 paket)
– sockerbit
– 1 msk konjak
– 3 dl mjölk
– 25 g jäst
– ½ dl vit sirap
– 7 dl vetemjöl
– 100 g smör, mjukt
– ½ tsk salt
Fyllning
– 2 msk smör, mjukt
– 1 msk strösocker
– ekologisk apelsin, rivet skal
– 100 g vit choklad, hackad
Pensling och garnering
– ägg
– florsocker

Gör så här

1. Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit. Tillsätt ev lite konjak.
2. Värm mjölken till knappt 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffranet, sirapen och det mesta av mjölet.
3. Tillsätt smöret klickvis och arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
4. Fyllning: Rör samman smör, socker och apelsinskal.
5. Dela degen i tre bitar. Kavla ut till rundlar, ca 24 cm i diam. Dela varje rundel i åtta snibbar. Lägg en liten klick fyllning och choklad på varje snibb. Rulla samman.
6. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.
7.
Grädda i mitten av ugnen, 225°, 7–8 min. Pensla med lätt uppvispat ägg direkt de tas ur ugnen. Pudra florsocker över före servering.
Provades Julen 2020 då vi hade Coronafika med Ylva ute i snöstormen.
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0