Morotskaka - Vegansk utan ägg
"Vegan eller inte, den här morotskakan utan animaliska produkter är LIVET! Den mjuka kakan är såå saftig och porös och frostingen är bara galet len och härlig." /Camilla Hamid
Saftig vegansk morotskaka
- 150 g kikärtsspad
- 1,5 dl strösocker
- 3 morötter, finrivna
- 0,75 dl brunt farinsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk malen kanel, malen
- 0,5 tsk ingefära, malen
- ca 1 krm salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl olja (neutral mat- eller rapsolja)
Vegansk cream “cheese” frosting
- 200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)
- 75 g margarin, rumstempererat (mjölkfritt)
- 2 dl florsocker
- limefrukt, rivet (till garnering)
Saftig vegansk morotskaka
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
- Tillsätt strösockret och vispa lite till.
- Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
- Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
- Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
- Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddas.
- Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream “cheese” fröstingen.
Vegansk cream “cheese” frosting
- Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
- Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
- Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
- Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.

Kommentarer
Trackback