Citronpaj med Nivole Moscato d'Asti

Ingredienser
Mördeg
- 180 g smör
- 110 g florsocker
- 3 g salt
- 60 g äggula
- 340 g vetemjöl
Citronkräm
- 1,5 citron, skalet
- 3 citroner, saften
- 200 g strösocker
- 4,5 ägg
- 90 g smör
- 1 gelatinblad, uppblött i kallt vatten
Maräng
- 110 g strösocker
- 37 g vatten
- 10 g strösocker
- 60 g äggvita
- 1 tsk citron, saft
Gör så här
- Mördeg: Blanda mördegen i en matberedare och ställ den i kylen någon timme. Kavla den sedan tunt och kläd en lämplig form. Baka av denna på 160 grader tills den stelnat och blivit gyllenbrun cirka 20 min.
- Citronkräm: Sjud citronsaft, skal, socker och ägg. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Montera sedan i smör och smält sist i gelatin. Avsluta med att sila krämen genom en finmaskig sil.
- Maräng: Koka 110 g socker och vatten tills detta blir 124 grader. Låt sockerlagen svalna till 115 grader.Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Tillsätt 10 g socker och citronsaft. Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.
- Stryk ut krämen i mördegsskalet och spritsa marängen ovanpå. Har du en bruléebrännare kan du ge marängen en snygg bränd yta.
Till damerna efter städdagen i Lovisedals samfällighet 2023.


Kommentarer
Trackback