Smörgifflar

32 stycken
50 g Gäst
5 dl Mjölk
½ dl strösocker
1 tsk salt
ca 13 del vetemjöl special (780g)
100 g smör, rumsvarmt
Utbakning och topping
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
2 msk vallmofrö eller chiafrön
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37 grader, häll över jästen och rör om tills den smält.
2. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna, minst 5 min. Täck med en bakduk. Låt jäsa 30-40 min.
3. Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter. Bred smör på fyra av degbitarna och lägg de andra degbitarna ovanpå. Skär varje rundel i åtta tårtbitar med en pizzaskärare eller vass kniv. Rulla ihop från kantsidan. Lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Vik in ändarna mot varandra. Låt jäsa under duk ca 30 min.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön eller chiafrön. Grädda mitt i ugnen på 225 grader till fin färg. 8-10 min. Låt svalna på galler.
Till Emmas student och Annis glöggmingel 2023
Från MerSmak Nr 1 2022

Kommentarer
Trackback