Herrgårdstårta



Herrgårdstårta
Smet 1
125 g smör
1 dl socker
2 ägg gulor
1 dl mjölk
1½ dl vetemjöl (Finmix för glutenfritt alternativ)
2 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg-gulorna ett i taget.
Tillsätt mjölk och mjöl blandat med bakpulver om vartannat.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Använd en plåt som är 25 x 35 cm.
Smet 2
Vispa 2 äggvitor till hårt skum.
Vänd ner 1 ¾ dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker i äggsmeten.
Bred smet 2 ovanpå smet 1. Strö eventuellt på mandelspån.
Grädda på nedersta falsen i 180 grader i 20 min.
Låt bakplåtspappret vara kvar. Låt kakan svalna några minuter.
Ställ ner den i frysen.
Ta fram två stycken och garnera med 5-7 dl grädde och färska bär emellan.
Det går också att använda en kaka och lägga grädde och bär ovanpå.
Marianne Nordströms recept som jag fick till Studenten 2015.
Gör GLUTENFRITT alternativ byt ut mjöl mot FINMIX. Det blev absolut lika bra.
Provades till 50-50 bufén i Älta Kulturknut.
