Citronkola

 
100 g   smör                                     
3 dl      strösocker                                     
2 dl      vispgrädde
1 dl      ljus   sirap                                     
1 msk  vaniljsocker                                     
1          citron
  • Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
  • Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°, rör om då och då. Koktid kan variera mellan 15-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är.
  • Riv det yttersta av skalet på citronen och blanda i smeten. 
  • Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm (för 80 st). Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i bitar.

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar. Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Tips                

Knäck och kola går bra att frysa.

JULEN 2013



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0