Morotskaka - Vegansk utan ägg

"Vegan eller inte, den här morotskakan utan animaliska produkter är LIVET! Den mjuka kakan är såå saftig och porös och frostingen är bara galet len och härlig." /Camilla Hamid
 

Saftig vegansk morotskaka

  • 150 g kikärtsspad
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 morötter, finrivna
  • 0,75 dl brunt farinsocker
  • 3 dl vetemjöl
     
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kanel, malen
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • ca 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl olja (neutral mat- eller rapsolja)

Vegansk cream “cheese” frosting

  • 200 g växtbaserad “färskost” (typ “på mackan”)
  • 75 g margarin, rumstempererat (mjölkfritt)
  • 2 dl florsocker
  • limefrukt, rivet (till garnering)

Saftig vegansk morotskaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa kikärtsspadet till ett fast vitt skum.
  3. Tillsätt strösockret och vispa lite till.
  4. Tillsätt sedan fint rivna morötter och farinsocker och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  5. Blanda ihop vetemjölet med resten av de torra ingredienserna och sikta ner det i kikärtsblandningen. Vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Ha till sist i oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  7. Täck en form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan är helt genomgräddas.
  9. Låt morotskakan svalna helt och hållet innan du har på cream “cheese” fröstingen.

Vegansk cream “cheese” frosting

  1. Vispa ihop den växtbaserade färskosten med margarinet till en fluffig smet.
  2. Ha sedan i florsockret och vänd försiktigt till en jämn smet med hjälp av en slickepott. Vispar du i florsockret finns det risk att du får en lös frosting.
  3. Bre frostingen på den avsvalnade morotskakan och dekorera med rivet limeskal.
  4. Servera direkt eller förvara inplastad i kylskåpet.

Röd linssoppa med kikärter och spenat

Ingredienser

 
Gul lök 1st 
Vitlök 2klyftor
Ingefära 1msk finhackad 
 
Olivolja 2tsk 
Curry 2tsk 
Spiskummin 1tsk 
Senapspulver 1⁄2tsk 
Vatten 5dl 
Krossade tomater 1förp
Grönsaksbuljongtärning 1st
Röda torra linser 2dl
Kikärter, konserv 1förp, avrunnen/avrunnet
Spenat, färsk 70g
Lime 1st
Koriander 1knippe(n)
 

Instruktioner

  1. Finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Värm olja i en gryta och stek löken 5-10 minuter. Blanda ner vitlök, ingefära, kryddor och senapspulver och fräs ca 1 minut.
  3. Blanda ner vatten, krossade tomater, buljongtärning och linser och låt sjuda under lock 10-15 minuter.
  4. Blanda ner sköljda och avrunna kikärter och spenat. Låt allt bli varmt och smaka av med pressad lime. Toppa med koriander.
En favorit bland Viktväktarnas recept.
 

Citronpaj med Nivole Moscato d'Asti

Ingredienser

Mördeg

  • 180 g smör
  • 110 g florsocker
  • 3 g salt
  • 60 g äggula
  • 340 g vetemjöl
     

Citronkräm

  • 1,5 citron, skalet
  • 3 citroner, saften
  • 200 g strösocker
  • 4,5 ägg
  • 90 g smör
  • 1 gelatinblad, uppblött i kallt vatten

Maräng

  • 110 g strösocker
  • 37 g vatten
  • 10 g strösocker
  • 60 g äggvita
  • 1 tsk citron, saft

Gör så här

  1. Mördeg: Blanda mördegen i en matberedare och ställ den i kylen någon timme. Kavla den sedan tunt och kläd en lämplig form. Baka av denna på 160 grader tills den stelnat och blivit gyllenbrun cirka 20 min.
  2. Citronkräm: Sjud citronsaft, skal, socker och ägg. Vispa hela tiden för att undvika klumpar. Montera sedan i smör och smält sist i gelatin. Avsluta med att sila krämen genom en finmaskig sil.
  3. Maräng: Koka 110 g socker och vatten tills detta blir 124 grader. Låt sockerlagen svalna till 115 grader.Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Tillsätt 10 g socker och citronsaft. Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.
  4. Stryk ut krämen i mördegsskalet och spritsa marängen ovanpå. Har du en bruléebrännare kan du ge marängen en snygg bränd yta.
Till damerna efter städdagen i Lovisedals samfällighet 2023. 
 
 
 

Smörgifflar

32 stycken
50 g Gäst
5 dl Mjölk
½ dl strösocker
1 tsk salt
ca 13 del vetemjöl special (780g)
100 g smör, rumsvarmt
Utbakning och topping
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
2 msk vallmofrö eller chiafrön
 
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke eller degblandare. Värm mjölken till 37 grader, häll över jästen och rör om tills den smält. 
2. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och smör. Arbeta till en smidig deg som lossnar från kanterna, minst 5 min. Täck med en bakduk. Låt jäsa 30-40 min.
3. Dela degen i åtta lika stora bitar. Kavla degbitarna till rundlar, ca 30 cm i diameter. Bred smör på fyra av degbitarna och lägg de andra degbitarna ovanpå. Skär varje rundel i åtta tårtbitar med en pizzaskärare eller vass kniv. Rulla ihop från kantsidan. Lägg på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Vik in ändarna mot varandra. Låt jäsa under duk ca 30 min. 
4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön eller chiafrön. Grädda mitt i ugnen på 225 grader till fin färg. 8-10 min. Låt svalna på galler. 
 
Till Emmas student och Annis glöggmingel 2023 
Från MerSmak Nr 1 2022
 
RSS 2.0