Chokladfondant med hallonspegel

Men det går ju bra med lite blåbär också :)
Ingredienser för 4 personer:
  • 100 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • smör, till formarna
  • strösocker, till formarna
Vid servering:
  • florsocker
  • hallon, röda vinbär (eller jordgubbar)
  • ev grädde, lättvispad
Hallonspegel:
  • 100 g hallon
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vatten
Gör så här:
  1. Chokladfondant
    Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
  2. Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
  3. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
  4. Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
  5. Rör tills det blir en slät och blank kräm.
  6. Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar.
  7. Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin.
  8. Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
  9. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
  10. Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
  11. Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
  12. Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
  13. Garnera med florsocker och röda bär.
  14. Droppa ut en hallonspegel lite snyggt och servera genast, eventuellt med lättvispad grädde.
  1. Hallonspegel
    Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull.
  2. Mosa hallonen med en visp.
  3. Låt hallonsåsen koka några minuter så att den blir lite simmig.
  4. Sila bort kärnorna.
  5. Låt svalna och ställ i kylen tills det är dags för servering.

    Chokladfondant med hallonspegel | Köket.se (koket.se)

Hummer & saffransmarinerad lax med potatissallad på skaldjursvinägrette

 
 
Ingredienser för 4 personer
MARINAD
POTATISSALLAD
DRESSING

Tillagning

Gör så här

Marinad: Blanda alla ingredienser, hummerfond, saffran, rapsolja, honung, finhackad dill, saften av en halv apelsin och en halv citron i en skål, vispa ihop till en slät marinad.

Varva fisken i en dubbel plastpåse med marinaden, knyt ordentligt och låt ligga i kylen minst 2 timmar.

Tänk på att inte grilla över för hög värma.

Potatissallad:

Skiva den kokta potatisen grovt. Blanda ingredienserna till vinägretten i botten av en skål, rör ihop till en dressing. Dela tomaterna på hälften. Finhacka löken & klyfta äpplet fint. Skölj ruccolasalladen noga.

Blanda alla ingredienser i skålen tillsammans med dressingen och skaldjuren, avsluta eventuellt med salt & peppar.

Sökresultat för "hummer och saffransmarinerad lax" | Mathem

Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg

 
 
Ingredienser till 4 personer
  • 2 humrar
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad utan kärnor (eller grön)
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl Västerbottensost
  • salt
  • peppar

Fluffigt tilltugg

  • 1 ark smördeg (på rulle)
  • 1 dl Västerbottensost
  • 1 ägg, uppvispat
     

Gör så här

  1. Dela humrarna och ta ur köttet, även i klorna, och spara allt till stuvningen. Spara även skalen från humrarna för att servera stuvningen i.
  2. Fräs lök och chili mjukt. Tillsätt sedan grädde, fond och citronskalet. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. 
  3. Red av med maizena och vatten så det får stuvningskonsistens, tillsätt sedan det hackade hummerköttet.
  4. Fyll skalen med stuvningen och toppa med västerbottensosten.
  5. Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.
  6. Fluffigt tilltugg
    Stansa ut 8 cirklar av smördegen.
  7. Fördela osten på hälften av cirklarna och lägg en tom cirkel ovanpå och tryck till kanterna så det blir tätt.
  8. Pensla sedan cirklarna med ägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter.    Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg | Köket.se (koket.se)
Vi drack Loxarel a pél och Rickard Julins alkoholfria.
 
RSS 2.0