Chokladfondant med hallonspegel

Men det går ju bra med lite blåbär också :)
Ingredienser för 4 personer:
- 100 g smör
- 150 g mörk choklad
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- smör, till formarna
- strösocker, till formarna
Vid servering:
- florsocker
- hallon, röda vinbär (eller jordgubbar)
- ev grädde, lättvispad
Hallonspegel:
- 100 g hallon
- 1 msk strösocker
- 1 msk vatten
Gör så här:
- Chokladfondant
Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen. - Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
- Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke.
- Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
- Rör tills det blir en slät och blank kräm.
- Smöra fyra små ugnsfasta portionsformar.
- Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin.
- Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
- Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
- Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
- Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
- Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
- Garnera med florsocker och röda bär.
- Droppa ut en hallonspegel lite snyggt och servera genast, eventuellt med lättvispad grädde.
- Hallonspegel
Koka upp hallon, socker och vatten i en kastrull. - Mosa hallonen med en visp.
- Låt hallonsåsen koka några minuter så att den blir lite simmig.
- Sila bort kärnorna.
- Låt svalna och ställ i kylen tills det är dags för servering.
Chokladfondant med hallonspegel | Köket.se (koket.se)
Hummer & saffransmarinerad lax med potatissallad på skaldjursvinägrette


Ingredienser för 4 personer
MARINAD
- 2 msk Hummerfond Buljong
- 0.5 g Saffran
- 3 msk Rapsolja
- 1 msk Honung Flytande
- 10 g Dill - färsk
- 0.5 st Apelsin
- 0.5 st Citron
- 600 g Färskpotatis
- 50 g Ruccolasallat
- 50 g Kräftstjärtar
- 50 g Räkor i Lake
- 250 g Körsbärstomater
- 1 st Rödlök
- 1 st Äpplen
Tillagning
Gör så här
Marinad: Blanda alla ingredienser, hummerfond, saffran, rapsolja, honung, finhackad dill, saften av en halv apelsin och en halv citron i en skål, vispa ihop till en slät marinad.
Varva fisken i en dubbel plastpåse med marinaden, knyt ordentligt och låt ligga i kylen minst 2 timmar.
Tänk på att inte grilla över för hög värma.
Potatissallad:
Skiva den kokta potatisen grovt. Blanda ingredienserna till vinägretten i botten av en skål, rör ihop till en dressing. Dela tomaterna på hälften. Finhacka löken & klyfta äpplet fint. Skölj ruccolasalladen noga.
Blanda alla ingredienser i skålen tillsammans med dressingen och skaldjuren, avsluta eventuellt med salt & peppar.
Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg


Ingredienser till 4 personer
- 2 humrar
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 röd chilifrukt, finhackad utan kärnor (eller grön)
- 3 dl grädde
- 1,5 msk koncentrerad hummerfond
- 1 tsk citronskal, rivet
- 1 msk majsstärkelse
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl Västerbottensost
- salt
- peppar
Fluffigt tilltugg
- 1 ark smördeg (på rulle)
- 1 dl Västerbottensost
- 1 ägg, uppvispat
Gör så här
- Dela humrarna och ta ur köttet, även i klorna, och spara allt till stuvningen. Spara även skalen från humrarna för att servera stuvningen i.
- Fräs lök och chili mjukt. Tillsätt sedan grädde, fond och citronskalet. Låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar.
- Red av med maizena och vatten så det får stuvningskonsistens, tillsätt sedan det hackade hummerköttet.
- Fyll skalen med stuvningen och toppa med västerbottensosten.
- Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.
- Fluffigt tilltugg
Stansa ut 8 cirklar av smördegen. - Fördela osten på hälften av cirklarna och lägg en tom cirkel ovanpå och tryck till kanterna så det blir tätt.
- Pensla sedan cirklarna med ägg och grädda i ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter. Gratinerad hummer med fluffigt tilltugg | Köket.se (koket.se)
Vi drack Loxarel a pél och Rickard Julins alkoholfria.