Chokladfondue med frukt

Elins favorit.

Gullans gifflar

 Några gifflar finns det alltid i frysen vid Ensta, om någon fikasugen kommer på besök.

Moccarutor

 

Morotskaka


 

Herrgårdstårta

En sommarfavorit från Ensta. Mamma Gullan bakar ofta denna klassiker. Svår att misslyckas med.
Glutenfritt - byt ut mjölet till Finmix!
 
 
 
 
 
Här kommer ett alternativt recept från Marianne Nordström i 2:an.

Herrgårdstårta

Smet 1

125 g smör

1 dl socker

2 ägg gulor

1 dl mjölk

1½ dl vetemjöl (Finmix för glutenfritt alternativ)

2 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg-gulorna ett i taget.

Tillsätt mjölk och mjöl blandat med bakpulver om vartannat.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. Använd en plåt som är 25 x 35 cm.

Smet 2

Vispa 2 äggvitor till hårt skum.

Vänd ner 1 ¾ dl strösocker och 1 tsk vaniljsocker i äggsmeten.

Bred smet 2 ovanpå smet 1. Strö eventuellt på mandelspån.

Grädda på nedersta falsen i 180 grader i 20 min.

Låt bakplåtspappret vara kvar. Låt kakan svalna några minuter.

Ställ ner den i frysen.

Ta fram två stycken och garnera med 5-7 dl grädde och färska bär emellan.

Det går också att använda en kaka och lägga grädde och bär ovanpå.

Marianne Nordströms recept som jag fick till Studenten 2015.

Gör GLUTENFRITT alternativ byt ut mjöl mot FINMIX. Det blev absolut lika bra.

Provades till 50-50 bufén i Älta Kulturknut.

Succetårta

Min moster Marianne Andersson i Bergsammar gör den perfekt. Denna fick vi oftast när någon av mina kusiner fyllde år. Som en gammal barndomsvän.

Laxkottletter


Recept från Svea, min morfars kompis i Katrineholm.

Annanaspaj

Annanaspajen ska helst serveras med vaniljglass som hemma hos Lena när lilla Linnea satte sitt fotavtryck i pajen när den stod för att svalna på trappan :)
 
 

Pannkakor

2(6)   ägg
3(9)   dl vetemjöl
6(18) dl mjölk
              salt
              margarin gärna flytande
 
Blanda vetemjöl, salt och hälften av mjölken till en slät smet.
Knäck äggen i smeten och vispa ytterligare.
Häll i resten av mjölken.
Grädda i lagom varm pankakslagg med lagom mycket margarin :)
Helst ska det vara jordgubbsylt och grädde till !!
 
 
 
 
 
 
 
 

Spenat- och fetaostpaj

 
Pajdeg till en paj:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
1 krm salt
Till fyllning:
200 g fryst spenat
1 rödlök
3 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
200 g fetaost
Äggstanning till en paj:
3 ägg
2,5 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skär kylskåpskallt smör i kuber och mixa det med mjöl och salt. Häll i vatten och arbeta ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform (24 cm). Låt vila i kylen i minst 30 min. Nagga botten. Täck kanterna med folie så de inte faller ned. Grädda i 10 min. Pensla pajskalet med uppvispat ägg för att skydda mot den blöta fyllningen. Grädda ytterligare 5 min.
 
Fräs hackad rödlök med spenat i olivolja. Pressa i vitlök. Låt blandningen rinna av i ett durkslag innan du breder ut den i pajskalet. Smula fetaosten över spenaten och häll över äggstanningen.
 
Grädda pajen i 45 min.
 
Recept från Receptfavoriter 2010.
 
 

Grekisk Paj

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk parmesanost (kan uteslutas)
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning:
6 st soltorkade tomater
1 lök
1 tomat
2 msk hackad färsk basilika
1 paket keso
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 krm salt
 
Skär kylskåpskallt smör i kuber och mixa det med mjöl, ost och salt. Häll i vatten och arbeta ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform (24 cm). Låt vila i kylen i minst 30 min. Nagga botten. Täck kanterna med folie så de inte faller ned. Grädda i 10 min. Pensla pajskalet med uppvispat ägg för att skydda mot den blöta fyllningen. Grädda ytterligare 5 min.
 
Hacka lök, färska tomaten och basilika. Stek blandningen.
Hacka de soltorkade tomaterna och täck pajskalet med dem. Fyll därefter på med lökblandningen.
Vispa ihop äggstanningen och häll över. Lägg på skivade oliver.
 
Grädda i 45 min.
Servera med en god sallad.
 

Skink- och Äppelpaj

  
 
16 st
Pajdeg:
75 g (Alrla) smör eller margarin
2½ dl Vetemjöl
3/4 dl (Alrla Köket Kessella) Kvarg Lätt
Fyllning:
1 äpple
100 g rökt skinka
3 ägg
2 dl (Arla Köket) Vispgrädde
1 dl (Arla Ko) Mjölk
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl (Arla Köket) riven ost gratäng
 
Hacka samman smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt Kvarg och arbeta ihop degen. Tryck ut degen i små engångsfolieformar. Låt vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
 
Skala och kärna ur äpplet. Hacka äpple och skinka . Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
Fördela äpple, skinka och ost i pajskalen. Häll över äggstannigen. Grädda pajerna i mitten av ugnen ca 15 min.
 
(Du kan också göra en stor paj. Förgrädda då pajskalen i 200 grader i 10 min. Häll fyllningen i skalet och grädda i nedre delen av ugnen vid 200 grader i 30 min.)
 
Recept från Arla Köket 2010 (arla.se)
 
 

Bulgursallad med kyckling och citronsås

 
4 portioner (25 min)
Salladssås:
1citron, finstrimlat skal + juice
2 msk olivolja
1 liten finhackad rödlök
1 krm salt
Sallad:
3 tomater
2 dl bulgur
1 påse ruccola( ca 80 g )
1 dl grovstrimlade myntablad
4 msk rostade pinjenötter
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 grillad kyckling
Garnering:
koriander- eller persiljeblad
nymald svartpeppar
 
1. Blanda ihop ingredienserna till salladssåsen.
2. Skär tomaterna i bitar.
3. Koka bulgur enligt förpackningen och blanda med tomater, rucola, mynta och nötter.
    Häll över salladssåsen och smaka av med salt och peppar.
4. Servera salladen med kycklingen delad i portionsbitar.
    Garnera med korinanderblad. Mal över lite extra svartpeppar.
 
Från Middag med DN Torsdag
RSS 2.0