Gubbröra klassisk
- 2 kalla hårdkokta ägg
- 4 medelstora kalla kokta potatisar
- 100 g ansjovisfiléer
- 4 msk finskuren gräslök
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk majonnäs
- 2 msk kaviar
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala och tärna äggen. Tärna potatisen 1/2x1/2 cm. Låt ansjovisen rinna av och tärna den fint. Hacka gräslök och dill fint.
Blanda crème fraiche, majonnäs, kaviar, gräslök och dill. Vänd ner ägg, potatis och ansjovis. Smaksätt med salt och peppar.
Grundreceptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 bufféportioner.
Servera gärna som förrätt ihop med rostat eller hårt bröd.
https://www.ica.se/recept/klassisk-gubbrora-717990/ - ej testad - prova julen 2020
Julskinska Lyxgriljering
Ingredienser
- 1 Julskinka kokt
Griljering
- 3 msk skånsk senap
- 1 msk fransk senap
- 1 ägg
- ½ dl farinsocker - eller muscavado
- ½ dl ströbröd
- hela kryddnejlikor
- 50 g smält smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 225ºC.
Blanda senap, ägg och socker.
Pensla blandningen på skinkan.
Strö över ströbrödet.
Sätt i kryddnejlikorna.
Droppa över det smälta smöret.
Griljera i mitten av ugnen, 10-15 min.
Passa noga! Låt skinkan kallna snabbt.


Löksill med kryddpeppar

1 förp 5-minuterssill (420g)
1 liten rödlök
1 liten silverlök
½ purjolök
½ citron
Lag
½ dl ättiksprit (12%)
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 msk hel kryddpeppar
- Lag: Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Stöt kryddpepparn och blanda ner i lagen. Låt lagen kallna.
- Låt sillen rinna av i durkslag. Skär den i bitar. Skala röd- och silverlök. Ansa purjolöken. Skiva löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Strimla av det yttersta skalet.
- Varva allt i en glasburk. Häll på lagen och låt stå till nästa dag.
Bild från julen 2019 i Älta.