Västerbottenpaj
Pajskal
- 125 g Arla® Svenskt Smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
Fyllning
- 4 dl riven lagrad ost, t ex Svecia eller Västerbottensost
- 3 ägg
- 2 dl Arla® mjölk
- 1 dl Arla® vispgrädde
- ½ tsk salt
- 1 krm chilipulver
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 min.
- Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.
- Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipulver. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt pajen svalna något.
Cheesecake med hallon och vit choklad
Ingredienser
- 250 g digestivekex
- 125 g smör
- 3 dl grädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 250 g mascarponeost
- 200 g Philadelphiaost
- 1/2 dl socker
Så här gör du
- Smält smöret. Krossa kexen fint i en matberedare och häll över det smälta smöret. Blanda tills du får en smulig massa. Häll ner i en form med löstagbar kant och låt vila cirka 30 minter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält under tiden chokladen och låt svalna något.
- Vispa grädde och vaniljsocker i en bunke, rör ihop mascarpone, Philadelphiaost och socker i en annan.
- Vänd försiktigt ned grädden i osten och rör till en jämn smet. Vänd sedan ner den vita chokladen i smeten. Dela hallonen och rör i även dem.
- Ta ut formen ur kylen och baka av bottnen i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Häll över smeten i formen och låt stå i frysen i cirka en timma innan servering.
- Ta ut cheesecaken och dekorera med färska hallon.

Västerbottenpaj utan Ãgg
En paj som passar utmärkt att göra utan Ãgg.
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Fyllning
- 200 g riven västerbottensost
- 2 dl creme fraiche
- 200 g cream cheese
- salt och svartpeppar
Gör så här
Blanda ihop smör och vetemjöl. När det är blandat och börjar likna en deg tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Ta ut pajformen med degen i och klä kanterna med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
Riv västerbottenosten.
Blanda ihop creme fraiche, cream cheese och västerbottenost. Krydda med salt och svartpeppar.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
Fransk Potatissallad
Glutenfri Västerbottensostpaj
För: 4 personer
Pajskal:
2 tetror kikärtor
2 ägg
2 msk majsstärkelse
1 msk flytande smör
1 msk vatten
salt, peppar, vitlökspulver
Pajfyllning:
2 gula lökar
4 dl riven västerbottensost
1,5 dl grädde
3 ägg
salt, peppar
1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer. Knäck i äggen och ha i majsstärkelse, smör, vatten och kryddor. Kör till en smet. Bred ut kikärtssmeten i en smörad pajform med avtagbar kant om cirka 25 cm i diameter. Förgrädda i 200°C i 15 minuter.
2. Grovhacka löken och låt den mjukna på mediumvärme i en stekpanna tillsammans med smör. Blanda riven ost med grädde, ägg, kryddor och den stekta löken. Ha ner fyllningen i pajskalet och grädda 30 minuter i 200°C.
50-50 Buffé i Älta Kulturknut 2018.