Västerbottenpaj

Pajskal

Fyllning

  • 4 dl riven lagrad ost, t ex Svecia eller Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2 dl Arla® mjölkStandardmjölk
  • 1 dl Arla® vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm chilipulver

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 min.
  4. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och chilipulver. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet.
  6. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Låt pajen svalna något.

Västerbottenpaj

https://www.arla.se/recept/vasterbottenpaj/
50-50 Åsa & Carina

Cheesecake med hallon och vit choklad

 

Ingredienser

8 pers
  • 250 g digestivekex
  • 125 g smör
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 250 g mascarponeost
  • 200 g Philadelphiaost
  • 1/2 dl socker

Så här gör du

  1. Smält smöret. Krossa kexen fint i en matberedare och häll över det smälta smöret. Blanda tills du får en smulig massa. Häll ner i en form med löstagbar kant och låt vila cirka 30 minter i kylen. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält under tiden chokladen och låt svalna något.
  3. Vispa grädde och vaniljsocker i en bunke, rör ihop mascarpone, Philadelphiaost och socker i en annan.
  4. Vänd försiktigt ned grädden i osten och rör till en jämn smet. Vänd sedan ner den vita chokladen i smeten. Dela hallonen och rör i även dem.
  5. Ta ut formen ur kylen och baka av bottnen i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Häll över smeten i formen och låt stå i frysen i cirka en timma innan servering.
  7. Ta ut cheesecaken och dekorera med färska hallon.
 
 
Cheesecake med hallon och vit choklad
 
https://mittkok.expressen.se/recept/cheesecake-med-hallon-och-vit-choklad/
50-50 Åsa & Carina

Västerbottenpaj utan Ãgg

En paj som passar utmärkt att göra utan Ãgg. 

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 200 g riven västerbottensost
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 g cream cheese
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Blanda ihop smör och vetemjöl. När det är blandat och börjar likna en deg tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°C.

Ta ut pajformen med degen i och klä kanterna med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.

Riv västerbottenosten.

Blanda ihop creme fraiche, cream cheese och västerbottenost. Krydda med salt och svartpeppar.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.

Fransk Potatissallad

4 port - 20 port
 
900 g - 4,5 kg     potatis
1 st - 5 st            röd lök (charlottenlök)
½ dl  - 2,5 dl       persilja ( och dill)
 
senaps- och vinägersåsen
5 msk - 3/4 dl     vitvinsvinäger
2 tsk - 50 ml       fransk senap
½ krm - 12,5 ml salt
1 krm - 5 krm     svartpeppar
3 msk - 2+1/4 dl olja
1 msk - 3/4 dl     vatten
 
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Skala, hacka eller skiva löken.
Sås: Blanda alla ingredienserna till såsen.
Skiva den varma potatisen och lägg den i en skål, varvad med lök och kryddgrönt.
Häll över salladssåsen och lyft potatisen så att alla skivor blir fuktade av såsen. Låt salladen stå ca 1 tim och ta smak.
 
50-50 Åsa och Carina

Glutenfri Västerbottensostpaj

För: 4 personer

Tid: 15+30 minuter
Temperatur: 200°

Pajskal:

2 tetror kikärtor
2 ägg
2 msk majsstärkelse
1 msk flytande smör
1 msk vatten
salt, peppar, vitlökspulver

Pajfyllning:

2 gula lökar
4 dl riven västerbottensost
1,5 dl grädde
3 ägg
salt, peppar

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem i en mixer. Knäck i äggen och ha i majsstärkelse, smör, vatten och kryddor. Kör till en smet. Bred ut kikärtssmeten i en smörad pajform med avtagbar kant om cirka 25 cm i diameter. Förgrädda i 200°C i 15 minuter.

2. Grovhacka löken och låt den mjukna på mediumvärme i en stekpanna tillsammans med smör. Blanda riven ost med grädde, ägg, kryddor och den stekta löken. Ha ner fyllningen i pajskalet och grädda 30 minuter i 200°C.

Glutenfri Västerbottenspaj

50-50 Buffé i Älta Kulturknut 2018. 

RSS 2.0