Äppelrosor

 
6 ROSOR
 
2 röda äpplen
½ citron
plattor med pajdeg
3 msk aprikossylt
kanel
florsocker
vatten
 
GÖR SÅ HÄR:
Dela äpplena och ta ur kärnhuset.
Skiva dem i tunna skivor.
Pressa en ½ citron i en halv skål med vatten.
Lägg ner äppelskivorna i vattnet.
Ställ in dem i mikron i 3-5 min på full effekt.
Äpplena ska vara mjuka så att de går att böja utan att krackelera.
Blanda 3 msk sylt med 2 msk vatten.
Kavla ut degen till 6 bitar.
Bred sylten över degen.
Lägg äpplen utmed kanten på degen.
Strö kanel över äpplena.
Vik degen dubbel över äpplena.
Rulla ihop dem och lägg dem i en form.
Grädda i 190 grader C i 40-45 min.
Doffa lite florsocker över rosorna.
 
Här finns en film som visar hur man gör.
http://www.newsner.com/2015/04/hon-lagger-appelskivor-i-blot-och-satter-pa-mikron-resultatet-far-mig-att-rusa-till-koket/
 

Persisk Nudelsoppa

Den här soppan var god men familjen behöver nog prova fler gånger. :)
Kanske borde det vara lite mer nudlar i förhållande till bönorna nästa gång.
 
6 portioner
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1½ liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
1½ dl torkade gröna linser
1 burk kokta kikärter (400 g)
1 burk kokta kidneybönor (400 g)
100 g äggnudlar
70 g färsk spenat
strimlade salladslökar
½ kruka persilja
½ kruka koriander
 
TOPPING
1 msk torkade mynta
1 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
 
GÖR SÅ HÄR:
1. Hetta upp oljan i en gryta. Stek lök, vitlök och gurkmeja tills löken mjuknat utan att få färg.
2. Häll i vatten och tillsätt buljongtärningar och linser. Låt koka ca 15 min.
3. Lägg ner sköljda bönor och låt sjuda 5 min.  Tillsätt nudlar och vänd ner spenatbladen. Vänd ner hackade örter och salladslök när nudlarna är klara och servera direkt.
4. Topping: Blanda mynta, vinäger och vatten. Stänk över soppan vid servering.
 
Recept från MER SMAK  NR 4 2015 Farzad Farzanehs favoriträtt. 

Crilles köttfärssås


1 msk flytande margarin eller olja
1 stor lök mycket fin hackad
800 g nötfärs
500 g krossade tomater
1 msk Kinesisk soja
1 tsk Salt
10 varv på pepparkvarnen
 
Fräs löken i margarin eller olja.
Lägg i köttfärsen och stek den tills den fått färg.
Salta och Peppra.
Häll i sojan och arbeta in den.
Häll i tomaterna.
Sänk värmen och låt såsen puttra i 10-15 min.
Servera med Barilla spagetti och en färsk parmesanost och en massa grönsaker :)
 
Nu äter Elin för flera dagar!
 

Gulaschsoppa

Mustig gulaschsoppa med chili och gremolata till.
gulaschsoppa-2

Ingredienser 8 person(er)

Gulaschsoppa
1 kilo högrev, benfri
4-5 potatisar, (350 g)
5 dl porter
1 burk krossade tomater, (400 g)
2 gula lökar
25g+25g smör
1 liter vatten
2msk+2msk olivolja
2 klyftor vitlök
11/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
2 tärningar oxbuljong
2 paprikor, röda
2 krm svartpeppar, nymald
1 tsk kummin, mald
1 citron, pressad saft
1/2msk+1tsk salt
Tillbehör
2 1/2 dl smetana,  eller créme fraiche
Gremolata
2 klyftor vitlök
1 citron, rivet skal
1 knippa bladpersilja

Tillagning: ca 2 timmar

Gulaschsoppa

1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan. 2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta. 3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före. 4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt. 5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.

Recept från Allt om mat provad 2015-06-26

Fläskfile

Helstekt Fläskfile
Sätt ugnen på 175 grader.
Krydda eller marinera köttet.
Bryn på hög värme i smör. Lägg i köttet när smöret tystnat.
Innertemperaturen ska vara 65-68 grader.
Det tar ca 20 min i ugnen + 5 vila innan den ska skäras.
 
Marinad
0,5 dl olja
2 msk japansk soja
1 msk honung
2 klyftor vitlök
1 msk röd balsamvinäger
örter
Marinera ca 2 h
 
Fyllning
Snitta filen och skär ut åt sidorna längs med köttet så att det blir en platt köttbit. Salta och peppra.
Mixa Basilika, persilja, timjan, soltorkade tomater och rivet citronskal och bred ut på filen,
 
 
Recept som jag vill prova
http://mittkok.expressen.se/recept/vitloks-och-svampfylld-flaskfile-med-sherrysas/
svampfyllning borde Elin gilla, Sherry blir överkurs.
http://mittkok.expressen.se/recept/salamikryddad-flaskfile/
Här en variant med pasta där såsen tillagas tillsammans med den helstekta filen.
http://mittkok.expressen.se/recept/tzatziki-med-fetaost/
Tzatziki med fetaost måste bara provas vid tillfälle.
http://mittkok.expressen.se/recept/flaskfile-i-kramig-dragon-och-senapssas/
Dragon och senapssåsen måste provas.
http://mittkok.expressen.se/recept/flaskfile-med-smakrik-sojaglaze/
En rolig Glaze vore kul att prova.
http://mittkok.expressen.se/recept/fetaost-och-melonsallad-med-granatapple/
Melonsallad låter fräscht.
 
 
 
 

Birgittas Dajmglass

Du behöver 3 skålar och följande ingredienser.
3 ägg
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1½ dl socker
1 paket Philadelfiaost
1 dubbeldajm
Persikor eller annan frukt
 
Skål 1
Vispa 3 äggvitor till hårt skum.
 
Skål 2
Vispa 3 dl grädde och 1 tsk vaniljsocker
 
Skål 3
Rör ihop 3 ägg-gulor, 1½ dl socker och 1 litet pkt philadelfiaost.
 
  • Hacka en dubbeldajm i morteln och rör ned krosset i skål nr 3.
  • Blanda innehållet i skål 2 och 3.
  • Vänd sedan försiktigt ned äggvitorna från skål 1 i blandningen.
  • Lägg plastfolie i den vita glassformen (eller en sockerkaksform).
  • Häll i smeten och frys den i minst 1 dygn.
  • Ta fram glassen ca 20 min innan den ska inmundigas.

Dekorera med tex persika på och runtom som vi fick denna goda glass första
gången hemma hos Göran och Birgitta i Mjölby.

 
 
 

Ragnas frasiga rullar

Ragnas frasiga rullar

Recept från 930902

Degen:

175 g smör

Ca 3½ dl mjöl

1 kdm salt

1 dl kaffegrädde

2 tsk jäst

Blanda smör och mjöl i en mixer. Rör ut jästen i grädden. Häll i salt och grädde och mjölmixen och forma en deg.

Fyllning:

2 små burkar champinjoner

100 g rökt tärnad skinka

1 medelstor gul hackad lök (fräs gärna lite)

1 tsk mjöl

1 dl finhackad persilja

(i kdm timjan)

½ tsk salt

Peppar

1½ dl kaffegrädde

1 ägg-gula

1 ägg-vita till penslingen

Kavla ut degen till två fyrkanter. Blanda ingredienserna till fyllningen. Bred den över degen och rulla ihop degen till fina packet. Pensla dem med äggvita Grädda dem i 225 grader i 20 minuter.

 

Mango Chutney med grön pasta

 

Bearnaisesås

http://www.bearnaisesas.se

 
Från hemsidan har följande recept kopierats,
  • Klassisk bearnaisesås
  • Hemlagad bearnaisesås
  • Restaurangernas bearnaisesås
  • Per Mobergs bearnaisesås
  • Erik Lallerstedts bearnaisesås

 

Klassisk bearnaisesås

Detta är ett recept på en vanlig traditionell bearnaisesås som man kan servera till stekt eller grillat kött.

Elin tillagade denna sås till sin födelsedag 2015 och bjöd sin kompis Alice och hennes familj samt hennes farmor Inger. Hon tyckte att det var lite mycket vinägersmak.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 1-2 msk finhackad färsk dragon eller 1-2 tsk torkad dragon
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning Börja med att smälta smöret i en kastrull på svag värme så att det inte färgas. Krossa vitpepparkornen i en mortel. Tillsätt vatten, vinäger, schalottenlök och vitpepparn i en liten kastrull. Låt innehållet få koka tills vattnet helt kokat bort. Tillsätt då på nytt 2 msk vatten.

Ställ kastrullen i ett vattenbad i en större kastrull. Se till att vattnet i den större kastrullen är varm, utan att koka. Tillsätt sedan äggulorna i kastrullen, en äggula i taget och vispa samtidigt. Allteftersom man tillsätter äggulorna och vispar så tjocknar såsen.

När såsen har fått en krämig konsistens så tar man bort den lilla kastrullen från vattenbadet. Ställ såskastrullen på en kall och fuktad kökshandduk så att det inte kommer eftervärme.

Kontrollera att det smälta smöret inte är för varmt. Det ska vara cirka 50-60 grader varmt vilket man kan känna med fingrarna. Det ska bli varmt utan att man bränner sig när man stoppar ned ett finger i smöret.

Häll därefter smöret sakta i såsskålen samtidigt som man vispar kraftig. Fortsätt att vispa såsen en stund efter att allt smör är nedhällt så att inte smöret delar sig från såsen. Fortsätt att vispa tills såsen får en tjock och krämig form. Vispa då ned dragonen och persiljan i såsen.

Servera såsen varm omgående

 

Hemlagad bearnaisesås

Detta är ett recept på en god hemlagad bearnaisesås. Servera såsen tillsammans med stekt eller grillat kött.

Ingredienser ½ gul lök 1 msk vinäger 10 vitpepparkorn 3 äggulor 250 gram skirat smör 1 msk finhackad persilja Salt Cayennepeppar 1 krm dragon

Tillagning Börja med att finhacka den gula löken. Krossa därefter vitpepparkornen i en mortel. Lägg därefter lök, vitpeppar, vinäger och dragon i en liten kastrull. Rör om och koka blandningen tills en tredjedel av vätskan återstår och resten har kokat bort.

Ta av kastrullen från värmen och sila vätskan. Låt sedan bladningen svalna. Sätt kastrullen i en större kastrull med varmt vatten i. Vattnet ska hållas varmt i den stora kastrullen men det får aldrig koka. Tillsätt äggulorna, ett i taget samtidigt som man vispar kraftfullt. Vispa tills såsen har tjocknat och blivit krämig.

Ta därefter bort såskastrullen från vattenbaden och häll sakta ned smöret i såskastrullen, börja med att droppa i smöret för att sedan låta smöret rinna sakta mär såsen börjar ta form. Vispa kraftfullt under tiden. Vispa tills såsen har fått en bra konsistens. Krydda såsen med peppar, salt, hackad persilja, finhackad dragon och cayennepeppar.

 

Restaurangernas bearnaisesås

Detta recept på bearnaisesås är vanligt på restauranger. Bearnaisesåsen serverar man till stekt eller grillat kött.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 4 grovt krossade vitpepparkorn
  • 3 msk vatten
  • 0.5 msk dragonvinäger
  • 3 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk körvel
  • Salt
  • Peppar

Tillagning Smält smöret i en kastrull på svag värme. När smöret smält så tar man av kastrullen och låter få smöret att svalna något.

Vispa sönder äggulorna i en skål. Finhacka därefter schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med äggulorna och vattnet. Lägg in dragonvinäger under omrörning och låt blandning få sjuda samtidigt som man vispar såsen kraftigt tills den börjar tjockna.

När såsen har börjat tjockna tar man av kastrullen från plattan och ställer den på en fuktad, kall kökshandduk. Vispa därefter ned smöret i såsen, börja med att droppa ned smöret samtidigt som man vispar kraftfullt och när såsen börjar gå ihop med smöret kan man låta smöret sakta rinna ned i kastrullen, fortfarande under kraftig vispning. När såsen har tjocknat och fått en bra form så tillsätter man persilja, körvel, salt och peppar och rör om . Serverar såsen medan den är varm.

 

Per Mobergs bearnaisesås

Detta är ett recept på kocken Per Mobergs goda bearnaisesås. Servera bearnaisesåsen med grillat eller stekt kött.

Ingredienser

·     6 äggulor

·     500 g smör

·     1 kvist dragon eller dragon i vinäger

·     8 vitpepparkorn

·     4 schalottenlökar

·     1 msk hackad persilja

·     ½ dl vinäger

·     1 dl vatten

Tillagning Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När smöret har smällt tar man bort kastrullen från plattan och låter smöret få svalna lite.

Finhacka schalottenlöken och lägg ned löken i en kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Låt blandningen få koka tills hälften av vätskan har kokat bort.

Efter att blandningen har kokat färdigt silar man ned vätskan i en ny kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med varmt vatten.

Lägg i äggulorna en efter en samtidigt som man vispar såsen så att den tjocknar, När alla äggulor är i kastrullen och såsen har fått en bra konsistens så tar man bort kastrullen från vattenbadet.

Häll därefter ned det smälta smöret i en fin stråle samtidigt som man vispar såsen kraftfullt. Börja med att droppa i smör under omrörning och öka sedan till en fin stråle. När allt smör är i kastrullen så fortsätter man vispa en stund till såsen har blivit tjock och krämig.

Tillsätt därefter persilja och dragon, avsluta med att krydda såsen med salt och vitpeppar.

 

Erik Lallerstedts bearnaisesås

Detta recept är på Erik Lallerstedts berömda bearnaisesås. Denna bearnaisesås har en god och fyllig smak och serveras till grillat kött.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 tsk kalvfond
  • 1 ½ msk hackad persilja
  • 2 ½ msk dragon
  • Salt och peppar
  • Cayennepeppar

Tillagning Börja med att smälta smöret på svag värme. När smöret har smält så tar man av kastrullen och lägger på ett lock så smöret håller sig varmt.

Lägg äggulorna i en kastrull tillsammans med dijonsenap, vinäger, kalvfond, persilja och dragon och vispa ihop blandningen ordentlig på svag värme.

Ställ därefter kastrullen i en större kastrull som innehåller varmt vatten. Vispa ned det smälta smöret genom att börja droppa i smöret och allteftersom såsen börjar binda kan man sakta låta smöret få rinna ned i kastrullen, samtidigt som man vispar kraftfullt. När såsen har fått rätt konststens tar man bort kastrullen från vattenbadet och tillsätter salt, peppar och lite cayennepeppar.

Servera såsen varm.

RSS 2.0