Semifreddo med choklad
8 personer
Ingredienser
300 g mörk choklad(70%)
5 ägg
3/4 dl strösocker
5 dl vispgrädde
+ garnering, se förslag nedan
Klä en form med plastfolie.
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna 10 min.
Separera äggen, vispa äggulor och socker fluffigt.
Vispa äggvitor till ett hårt skum.
Vispa grädden.
Rör ned äggulevipet i chokladen.
Vänd ner grädden.
Vänd sist ner äggvitan.
Häll smeten i en form, tex en limpform.
Ställ i frysen i 8 timmar.
Skär semifreddon med varm kniv i ca 2 cm skivor.
Lägg skivorna på 6 kalla tallrikar.
Garnera
Garnering i ursprungliga receptet.
3 dl rostade skalade hasselnötter
2-3 dl karamelliserad mjölk eller duce de leche
4 msk kakaonibs ( eller hackad mörk choklad)
flingsalt
Nyår 2020 års garnerning
Nogatsås alá Åsa
Kakaonibs
Strössel
Och vaniljglass eller madeira för den som önskar.
Kolakakor

Kolakakor
Ingredienser
60 stycken
- 200 g smör
- 2 dl socker
- 2 msk sirap, ljus
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- Rör ihop rumsvarmt smör, socker och sirap. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver blandat med mjöl.
- Arbeta ihop till en deg. Dela i fyra bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Lägg två på varje plåt med bakpapper.
- Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma.
Saffransgifflar med vit choklad
Ingredienser
– ½ g saffran (1 paket)
|
|
– 1 sockerbit | |
– 1 msk konjak | |
– 3 dl mjölk | |
– 25 g jäst | |
– ½ dl vit sirap | |
– 7 dl vetemjöl | |
– 100 g smör, mjukt | |
– ½ tsk salt | |
Fyllning | |
---|---|
– 2 msk smör, mjukt | |
– 1 msk strösocker | |
– 1 ekologisk apelsin, rivet skal | |
– 100 g vit choklad, hackad | |
Pensling och garnering | |
– ägg | |
– florsocker |
Gör så här
1. | Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit. Tillsätt ev lite konjak. |
2. | Värm mjölken till knappt 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffranet, sirapen och det mesta av mjölet. |
3. | Tillsätt smöret klickvis och arbeta degen riktigt smidig. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några min. Låt jäsa under bakduk ca 45 min. |
4. | Fyllning: Rör samman smör, socker och apelsinskal. |
5. | Dela degen i tre bitar. Kavla ut till rundlar, ca 24 cm i diam. Dela varje rundel i åtta snibbar. Lägg en liten klick fyllning och choklad på varje snibb. Rulla samman. |
6. | Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min. |
7. |
Grädda i mitten av ugnen, 225°, 7–8 min. Pensla med lätt uppvispat ägg direkt de tas ur ugnen. Pudra florsocker över före servering.
![]() Provades Julen 2020 då vi hade Coronafika med Ylva ute i snöstormen.
![]() |
Kastrullkaka
6 portioner
125 g smör ( eller margarin )
1½ dl socker
1 ägg
1½ dl mjöl
Fyllning:
2 äpplen
1 msk strösocker
2 tsk kanel
Pärlosocker
1 msk strösocker
2 tsk kanel
Pärlosocker
1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Skiva äpplena tunt och blanda med socker och kanel.
3) Smält margarin i en kastrull på svag värme. Ta kastrullen från plattan.
4) Tillsätt sockret och mjölet. Rör om, gärna med en degskrapa.
5) Tillsätt ägget och rör om till en jämn smet. Använd degskrapan.
6) Häll smeten i smord form, gärna med löstagbara kanter ca 24 cm i diameter.
7) Fördela äppelskivorna över hela. Strö över pärlsocker.
8) Grädda kakan i mitten eller nedre delen av ugnen 15 till 20 min. Den ska få en svag brun färg och gärna vara lite kladdig i mitten.
9) Servera kakan ljummen eller kall tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Recept från Gullan 2020 - hon bjöd på denna då vi firade utomhusjul runt eldkorgen vid Ensta.
