Tom Kha Sej

jasminris, till servering                

limeklyftor, till servering

  1. Koka jasminris.                    
  2. Skär fisken i munsbitar, salta och lägg åt sidan.                     
  3. Strimla gul lök och vitlök. Kärna ur chilin och hacka den och ingefäran mycket fint. Dunka till citrongräset ordentligt med handtaget på en rejäl kniv och strimla sedan citrongräset fint (alternativt behåll det i stora bitar och plocka upp det ur grytan innan servering). Hacka moroten grovt.                     
  4. Fräs olja, vitlök, ingefära, limeblad, citrongräs, chili och morot i olja tills löken blivit mjuk. Slå på fisksås och strösocker och tillsätt kokosmjölk och buljong. Låt koka upp och småkoka utan        lock i ca 10 minuter. Smaka sedan av med mer fisksås om det behövs.                     
  5. Lägg ner fisken och låt den bara sjuda i någon minut. Vänd sedan ner grovhackad thaibasilika, strimlad salladslök och servera med jasminris och lime som pressas över grytan

http://www.recept.nu/tom-kha-med-fisk?autoplay=truee

Denna soppa är kul om man vill leka lite under måltiden. Mina barn tävlar om vem som kan gissa vad rätten innehåller. Den som först gissar fel har förlorat.

Vegitarisk lasange med kesella

Vegetarisk lasagne med kesella
12   lasagneplattor (200 g)                

Fyllning 1:                

Fyllning 2:                

Béchamelsås:

 vitkålsallad till servering

 

1: Värm ugnen till 200°. Tina spenaten och hacka den grovt. Blanda med kesella och spiskummin. Lägg ett lager lasagneplattor i bottnen på en ugnssäker form. Bred ut spenatkesellan ovanpå.                            

2: Hacka löken. Blanda med tomatkross, pressad vitlök, salt, svartpeppar och oregano i en kastrull. Låt koka upp. Lägg ett lager plattor ovanpå spenatkesellan och häll på tomatsåsen.                            

3: Vispa ut vetemjölet i en liten del av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken. Koka upp och låt koka någon minut. Dra från plattan och rör i ägget, salt och malen muskot. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå tomatsåsen. Häll över bèchamelsåsen och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.     

http://www.recept.nu/recept_nu/huvudratter/pasta_och_nudlar/vegetarisk_lasagne_med_kesella/   

1: Strimla vitkålen, det går lätt i matberedare eller med osthyvel. Riv morötterna grovt.                             

2: Vispa ihop yoghurt, majonnäs, senap, salt och peppar i en skål. Blanda i grönsaker och jordnötter.                            

http://www.recept.nu/margit_eliasson_och_gunilla_lindeberg/sallader/gronsakeroch_184_potatis_och_andra_rotfrukter/vitkalssallad_med_jordnotter/

Tina är på besök när vi provar denna lasagne den 2/9-15. Den verkar funka.            

RSS 2.0