Rocky Road

Mörk choklad smälts över vattenbad och häll sedan i följande hackade i mindre bitar.
  • Minimashmellows
  • Dumlekola
  • Pistagenötter
  • Jordnötter
 
 
 Elin gjorde dessa 2015. Ingen snö detta år.

Mariannes limpor

1 liter mjölk
50 gram jäst
½ kg Farin
2 tsk Salt
2 kg Rågsikt (knappt, ta bort en kaffekopp)
Allt blandas (väl) kallt
Degen ska stå över natten
Bakas ut till 4 limpor
som får jäsa i format (eller på plåt)
 
Gräddas 1 timma i 150 grader
 
penslar med vatten sirap smör blandning när de kommer ut
 
Lycka till!
 
 
 
 

Grönskaksfat till Julbordet

 
 
 
Päron och ost !
Inlagda päron skivas och osten smulas över. Mums.
 
 

Snabb rödkålssallad

Snabblagad rödkålssallad är ett fräscht och gott tillbehör till skinka eller prinskorv.

  • ca 700 g rödkål
  • 3 morötter
  • 2 röda äpplen
  • 2 citroner
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk konc svartvinbärssaft eller flytande honung
  • flingsalt och peppar
  • 1 dl hasselnötter
  1. Ansa och strimla rödkålen fint, gärna med osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll ca 3 liter kokande vatten över. Spola strimlorna kalla. Pressa ur vattnet från kålen.
  2. Skala och skär av ändarna från morötterna. Dela och kärna ur äpplena. Hyvla morötter och äpplen med en osthyvel.
  3. Riv det yttersta av skalet på citronen och pressa ur saften. Blanda skalet med 4 msk pressad citronsaft (för 10 port), olivolja och svartvinbärssaft till en dressing.
  4. Blanda kålen med morötter, äpple och dressingen. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Hacka nötterna grovt, rosta dem i en torr och het stekpanna. Strö nötterna på rödkålssalladen

    Till servering: Servera salladen med skinka eller prinskorv.
 
Rödbetor med hasselnötter och vit balsamico
  • 5 kokta rödbetor
  • salt och peppar
  • 3/5 dl rostade hasselnötter
  • 2 1/2 dl blandade färska örter t ex dill, basilika och körvel
  • 1 1/4 dl hyvlad lagrad ost
  • 2 1/2 msk vit balsamicovinäger
  • 2 1/2 msk olivolja
  1. Skiva rödbetorna tunt på mandolin eller med en kniv. Lägg ut dem på ett fat. Krydda med salt och peppar.
  2. Grovhacka hasselnötterna.
  3. Garnera rödbetorna med örterna. Strö över hasselnötterna och osten. Ringla över balsamico och olivolja.

Tips

Vill du vara ute i god tid? Gör punkt 1 och 2 dagen innan festen och punkt 3 strax före servering på festdagen.

Grundreceptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 bufféportioner.

 

Linsbiffar med kärlek till Medelhavet

Linsbiffar

  • 2dl  röda linser
  • 2st  morötter, skalade och rivna
  • 1st  gul lök, finhackad
  • 1dl  solroskärnor, rostade
  • 2dl  boveteflingor
  • 4st  soltorkade tomater
  • 100g  fetaost
  • 1tsk  salt
  • 1krm  chilipulver

Råris ala Linda

  • 4port  råris
  • 1st  gul lök
  •  russin
  •  äpple
  •  cashewnötter

Honungsdoftande yoghurtsås

  • 2dl  turkisk yoghurt
  • 1tsk  flytande honung
  • 1st  vitlöksklyfta, pressad
  •  Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Hemmagjord pesto

  • 2påsar  babyspenat
  •  parmesanost
  •  fin olivolja
  • 1st  vitlök, pressad
  1. Linsbiffar
    Koka linser i 1 tesked salt och 1 kryddmått chilipulver.
  2. Riv morötter och finhacka löken och bryn i olja.
  3. Krossa försiktigt solroskärnorna.
  4. Hacka de soltorkade tomaterna.
  5. Mosa fetaosten.
  6. Blanda ingredienserna med boveteflingorna till en mjuk smet som är lätt att forma till biffar.
  7. Stek dem ca 4 minuter på var sida.
  8. Råris ala Linda
    Koka råris enligt instruktionen på förpackningen.
  9. Stek en lök gyllenbrun.
  10. Blanda i russin, äpplen och cashewnötter och lök efter smak i det färdigkokta riset. Krydda efter smak.
  11. Honungsdoftande yoghurtsås
    Blanda alla ingredienser. Låt stå en stund.
  12. Hemmagjord pesto
    Mixa och blanda efter smak.
  13. Servera allt tillsammans med Lindas tre sallader.
Källa
http://www.recept.nu/linda_bergling/varmratter/gronsaker__potatis_och_andra_rotfrukter/linsbiffar_med_karlek_till_medelhavet/
RSS 2.0