Rocky Road
Mörk choklad smälts över vattenbad och häll sedan i följande hackade i mindre bitar.
- Minimashmellows
- Dumlekola
- Pistagenötter
- Jordnötter

Elin gjorde dessa 2015. Ingen snö detta år.
Mariannes limpor
1 liter mjölk
50 gram jäst
½ kg Farin
2 tsk Salt
2 kg Rågsikt (knappt, ta bort en kaffekopp)
Allt blandas (väl) kallt
Degen ska stå över natten
Bakas ut till 4 limpor
som får jäsa i format (eller på plåt)
Gräddas 1 timma i 150 grader
penslar med vatten sirap smör blandning när de kommer ut
Lycka till!

Grönskaksfat till Julbordet

Päron och ost !
Inlagda päron skivas och osten smulas över. Mums.
Snabb rödkålssallad
Snabblagad rödkålssallad är ett fräscht och gott tillbehör till skinka eller prinskorv.
- ca 700 g rödkål
- 3 morötter
- 2 röda äpplen
- 2 citroner
- 5 msk olivolja
- 3 msk konc svartvinbärssaft eller flytande honung
- flingsalt och peppar
- 1 dl hasselnötter
- Ansa och strimla rödkålen fint, gärna med osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll ca 3 liter kokande vatten över. Spola strimlorna kalla. Pressa ur vattnet från kålen.
- Skala och skär av ändarna från morötterna. Dela och kärna ur äpplena. Hyvla morötter och äpplen med en osthyvel.
- Riv det yttersta av skalet på citronen och pressa ur saften. Blanda skalet med 4 msk pressad citronsaft (för 10 port), olivolja och svartvinbärssaft till en dressing.
- Blanda kålen med morötter, äpple och dressingen. Smaksätt med salt och peppar.
- Hacka nötterna grovt, rosta dem i en torr och het stekpanna. Strö nötterna på rödkålssalladen
Till servering: Servera salladen med skinka eller prinskorv.
Rödbetor med hasselnötter och vit balsamico
- 5 kokta rödbetor
- salt och peppar
- 3/5 dl rostade hasselnötter
- 2 1/2 dl blandade färska örter t ex dill, basilika och körvel
- 1 1/4 dl hyvlad lagrad ost
- 2 1/2 msk vit balsamicovinäger
- 2 1/2 msk olivolja
- Skiva rödbetorna tunt på mandolin eller med en kniv. Lägg ut dem på ett fat. Krydda med salt och peppar.
- Grovhacka hasselnötterna.
- Garnera rödbetorna med örterna. Strö över hasselnötterna och osten. Ringla över balsamico och olivolja.
Tips
Vill du vara ute i god tid? Gör punkt 1 och 2 dagen innan festen och punkt 3 strax före servering på festdagen.
Grundreceptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 bufféportioner.
Linsbiffar med kärlek till Medelhavet
veIngredienser
Linsbiffar
- 2dl röda linser
- 2st morötter, skalade och rivna
- 1st gul lök, finhackad
- 1dl solroskärnor, rostade
- 2dl boveteflingor
- 4st soltorkade tomater
- 100g fetaost
- 1tsk salt
- 1krm chilipulver
Råris ala Linda
- 4port råris
- 1st gul lök
- russin
- äpple
- cashewnötter
Honungsdoftande yoghurtsås
- 2dl turkisk yoghurt
- 1tsk flytande honung
- 1st vitlöksklyfta, pressad
- Salt, efter smak
- Peppar, efter smak
Hemmagjord pesto
- 2påsar babyspenat
- parmesanost
- fin olivolja
- 1st vitlök, pressad
Gör så här
- Linsbiffar
Koka linser i 1 tesked salt och 1 kryddmått chilipulver. - Riv morötter och finhacka löken och bryn i olja.
- Krossa försiktigt solroskärnorna.
- Hacka de soltorkade tomaterna.
- Mosa fetaosten.
- Blanda ingredienserna med boveteflingorna till en mjuk smet som är lätt att forma till biffar.
- Stek dem ca 4 minuter på var sida.
- Råris ala Linda
Koka råris enligt instruktionen på förpackningen. - Stek en lök gyllenbrun.
- Blanda i russin, äpplen och cashewnötter och lök efter smak i det färdigkokta riset. Krydda efter smak.
- Honungsdoftande yoghurtsås
Blanda alla ingredienser. Låt stå en stund. - Hemmagjord pesto
Mixa och blanda efter smak. - Servera allt tillsammans med Lindas tre sallader.
Källa
http://www.recept.nu/linda_bergling/varmratter/gronsaker__potatis_och_andra_rotfrukter/linsbiffar_med_karlek_till_medelhavet/