Grönskaksfat till Julbordet

 
 
 
Päron och ost !
Inlagda päron skivas och osten smulas över. Mums.
 
 

Snabb rödkålssallad

Snabblagad rödkålssallad är ett fräscht och gott tillbehör till skinka eller prinskorv.

  • ca 700 g rödkål
  • 3 morötter
  • 2 röda äpplen
  • 2 citroner
  • 5 msk olivolja
  • 3 msk konc svartvinbärssaft eller flytande honung
  • flingsalt och peppar
  • 1 dl hasselnötter
  1. Ansa och strimla rödkålen fint, gärna med osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll ca 3 liter kokande vatten över. Spola strimlorna kalla. Pressa ur vattnet från kålen.
  2. Skala och skär av ändarna från morötterna. Dela och kärna ur äpplena. Hyvla morötter och äpplen med en osthyvel.
  3. Riv det yttersta av skalet på citronen och pressa ur saften. Blanda skalet med 4 msk pressad citronsaft (för 10 port), olivolja och svartvinbärssaft till en dressing.
  4. Blanda kålen med morötter, äpple och dressingen. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Hacka nötterna grovt, rosta dem i en torr och het stekpanna. Strö nötterna på rödkålssalladen

    Till servering: Servera salladen med skinka eller prinskorv.
 
Rödbetor med hasselnötter och vit balsamico
  • 5 kokta rödbetor
  • salt och peppar
  • 3/5 dl rostade hasselnötter
  • 2 1/2 dl blandade färska örter t ex dill, basilika och körvel
  • 1 1/4 dl hyvlad lagrad ost
  • 2 1/2 msk vit balsamicovinäger
  • 2 1/2 msk olivolja
  1. Skiva rödbetorna tunt på mandolin eller med en kniv. Lägg ut dem på ett fat. Krydda med salt och peppar.
  2. Grovhacka hasselnötterna.
  3. Garnera rödbetorna med örterna. Strö över hasselnötterna och osten. Ringla över balsamico och olivolja.

Tips

Vill du vara ute i god tid? Gör punkt 1 och 2 dagen innan festen och punkt 3 strax före servering på festdagen.

Grundreceptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 bufféportioner.

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0