Grönskaksfat till Julbordet

Päron och ost !
Inlagda päron skivas och osten smulas över. Mums.
Snabb rödkålssallad
Snabblagad rödkålssallad är ett fräscht och gott tillbehör till skinka eller prinskorv.
- ca 700 g rödkål
- 3 morötter
- 2 röda äpplen
- 2 citroner
- 5 msk olivolja
- 3 msk konc svartvinbärssaft eller flytande honung
- flingsalt och peppar
- 1 dl hasselnötter
- Ansa och strimla rödkålen fint, gärna med osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll ca 3 liter kokande vatten över. Spola strimlorna kalla. Pressa ur vattnet från kålen.
- Skala och skär av ändarna från morötterna. Dela och kärna ur äpplena. Hyvla morötter och äpplen med en osthyvel.
- Riv det yttersta av skalet på citronen och pressa ur saften. Blanda skalet med 4 msk pressad citronsaft (för 10 port), olivolja och svartvinbärssaft till en dressing.
- Blanda kålen med morötter, äpple och dressingen. Smaksätt med salt och peppar.
- Hacka nötterna grovt, rosta dem i en torr och het stekpanna. Strö nötterna på rödkålssalladen
Till servering: Servera salladen med skinka eller prinskorv.
Rödbetor med hasselnötter och vit balsamico
- 5 kokta rödbetor
- salt och peppar
- 3/5 dl rostade hasselnötter
- 2 1/2 dl blandade färska örter t ex dill, basilika och körvel
- 1 1/4 dl hyvlad lagrad ost
- 2 1/2 msk vit balsamicovinäger
- 2 1/2 msk olivolja
- Skiva rödbetorna tunt på mandolin eller med en kniv. Lägg ut dem på ett fat. Krydda med salt och peppar.
- Grovhacka hasselnötterna.
- Garnera rödbetorna med örterna. Strö över hasselnötterna och osten. Ringla över balsamico och olivolja.
Tips
Vill du vara ute i god tid? Gör punkt 1 och 2 dagen innan festen och punkt 3 strax före servering på festdagen.
Grundreceptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 bufféportioner.

Kommentarer
Trackback