
Ingredienser 8 person(er)
1 kilo | högrev, benfri |
---|---|
4-5 | potatisar, (350 g) |
5 dl | porter |
1 burk | krossade tomater, (400 g) |
2 | gula lökar |
25g+25g | smör |
1 liter | vatten |
2msk+2msk | olivolja |
2 klyftor | vitlök |
11/2 msk | paprikapulver |
1 tsk | chilipeppar |
2 tärningar | oxbuljong |
2 | paprikor, röda |
2 krm | svartpeppar, nymald |
1 tsk | kummin, mald |
1 | citron, pressad saft |
1/2msk+1tsk | salt |
2 1/2 dl | smetana, eller créme fraiche |
---|
2 klyftor | vitlök |
---|---|
1 | citron, rivet skal |
1 knippa | bladpersilja |
Tillagning: ca 2 timmar
Gulaschsoppa
1. Skär köttet i tärningar. Blanda bitarna med 1/2 msk salt och ställ åt sidan. 2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 2 msk olja och 25 g smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 min. Lägg löken i en gryta. 3. Bryn köttet i 2 msk olja och 25 g smör i omgångar tills det får fin färg. Lägg köttet i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärningar, porter, tomatkross och peppar. Låt sjuda under lock 1–2 timmar. Hit kan förberedas redan dagen före. 4. Skala potatisen och skär den i tärningar. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda ner potatis och paprika i grytan och sjud under lock ytterligare ca 15 min, tills potatisen är mjuk. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt. 5. Gremolata: Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda vitlök, persilja och citronskal till ett strössel. Servera grytan med gremolata och smetana eller crème fraiche.
Recept från