Mormor Gullans Fläskfilé

4 personer
600 g fläskfillé
Championer
Mjöl
Grädde
Smör
Soja
Salt och peppar
Skär fläskfilén i 1½ cm tjocka skivor och platta ut dem.
Strö på salt och peppar och stek dem färdiga.
Lägg dem i en kastrull.
Vispa ur stekpannan med vatten och töm spadet över filébitarna.
Låt detta småkoka i ca 30 min.
Sås:
Bryn championerna i lite smör.
Fräs smör i en kastrull med 3 msk mjöl.
Späd med grädde, svampsky + lite soja
Låta koka tills det tjocknar lite.
Häll sist ner de frästa championerna.
Salt och peppar efter smak.
Lägg filéskivorna i en form.
Häll över svamstuvningen,
Det går bra att förbereda hit!
Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 15 min.
Servera med kokt potatis och varma grönsaker.
Alkoholfri GT

Ingredienser
ca 5 dl
Ginsockerlag
1 apelsin (skal)
1 citron (skal)
3 dl vatten
3 dl socker
1/2 dl enbär
1 tsk hela korianderfrön
2 frökapslar kardemumma (2 frökapslar kan bytas ut mot ca 1/2 tsk kardemummakärnor)
2 svartpepparkorn
1/3 kanelstång
Mått per drink
2 dl is
2 msk citronjuice
2 msk sockerlag (ginsockerlagen)
4 msk tonic water
Till servering
citronskivor
Gör så här:
Sockerlag: Skölj och skrubba apelsinen och citronen i ljummet vatten. Strimla det yttersta skalet från båda frukterna.
Häll vatten och socker i en kastrull. Koka upp och låt sockret smälta under omrörning. Lägg i fruktskal och alla kryddor i sockerlaget och låt vätskan svalna.
Häll upp på burk eller flaska och låt stå minst 4 dygn. Sila bort kryddorna.
Per drink: Fyll upp ett glas med is. Pressa i citronjuice. Tillsätt ginsockerlag och fyll på tonic water. Garnera med citronskiva.